Het beloofde een mooie zonnige zomerdag te worden met een aangename temperatuur. Ik besluit een dag foto’s te maken van libellen en groene kikkers bij het mooie watertje bij Buiten op de Veluwe in Vierhouten. Het is een rustige plek midden in de natuur en hier aangekomen hoor ik niets meer dan het fluiten van de vogels. Het is vrijwel windstil en de waterspiegel is daarom helemaal glad. Dit zorgt voor een mooie weerspiegeling in het water en ik besluit daarom direct te gaan fotograferen. Om een mooi laag standpunt te krijgen ga ik plat op mijn buik liggen en leg ik mijn camera bijna gelijk aan de waterrand. De eerste kikkers laten zich na een half uur voor het eerst zien en begeven zich naar het open water. Ik kan op mijn gemak de kikkers fotograferen en experimenteren met de instellingen, gebruik van het zonlicht en de verschillende standpunten. Ik geniet volop dan het gekwaak van de kikkers en het onderlinge gedrag dat ze laten zien.

 

 

Plots zie ik in mijn ooghoek op een meter afstand een kopje boven water komen. Ik herken direct de boze blik van een ringslang! In eerste instantie schrik ik en spring vanaf een ontspannen houding op mijn knieën. De slang geeft dezelfde reactie, duikt snel onder water en zwemt naar de diepte. Door de zon die op het water schijnt zie ik bij het weg zwemmen dat het dier een lengte heeft van meer dan een meter. Wat fantastische waarneming! Ik besluit om terug op mijn buik te gaan liggen en geduldig te wachten of de slang weer van zich zal laten zien.

 

 

Na enige tijd wordt mijn geduld beloond en zie ik tussen de waterplanten het kopje van ringslang boven komen. Doordringend kijkt het dier me aan en lijkt niet van plan om uit de dekking te komen, of toch? De slang zwemt plots langzaam mijn richting op en stopt halve wegen het open water. DE kans voor mij om de foto te maken waar ik altijd al van heb gedroomd! Een prachtige ringslang in het water, met weerspiegeling, die mij aankijkt! Die kans krijg ik niet snel weer!

 

 

De rest van de dag heb ik de slang mogen volgen en het natuurlijke gedrag van het dier mogen aanschouwen. Echt een geweldige belevenis met foto’s waar ik nog heel lang van zal genieten!

 

error: Content is protected !!