Biografie

Mijn naam is Martijn Nugteren, geboren op 25 mei 1986 en ik woon in het mooie Lunteren op de Veluwe. Dagelijks bewandel ik de mooiste wandelpaden van de Veluwe en zoom ik in op de details van de natuur. Van het schilderachtige Speulderbos tot de paarse heide van de Veluwezoom en van de bossen van de Dellen tot het mooie Luntersche Buurtbosch. Met de wind in je gezicht, de geur van de wilde dieren tussen de bomen en met koude en natte knieën door het vochtige mos. Ik probeer maximaal te genieten van de omstandigheden van de verschillende jaargetijde in de natuur. Heerlijk om één te zijn met de natuur en met de camera mijn liefde voor de Veluwe te kunnen delen.

Sinds een aantal jaar ben ik professioneel fotograaf geworden en werk ik samen met mooie fotografiemerken als Laowa, Benro en Nikon Nederland. Ik word sindsdien regelmatig gevraagd voor interviews voor natuur- en fotografiemagazines, geef workshops en lezingen en heb met trots in 2020 mijn eerste boek uitgegeven dat ‘Veluwse verkenningen’ heet. Ik hoop op deze manier een groter publiek te bereiken en mijn verhalen en foto’s te delente inspiratie.

Met mijn Nikon D5 en de macrolenzen Nikkor 105 mm en Laowa 60 mm super macro, zoom ik in op  de natuur en hoop ik met mijn foto’s en verhalen mensen te inspireren met meer aandacht naar de natuur te kijken. Ik zoom op een macro en soms zelfs micro wijze in op de details die de natuur tot zo’n prachtig geheel maken. Van een paddenstoel tussen het mos tot de schors van een boom en van een jonge spin op de heide tot het verenkleed van een grote bonte specht. Het zijn de details die mij hebben geïnspreerd om nog meer te genieten van de natuur en mij hebben geholpen om de stappen te maken in mijn fotografie naar de fotograaf die ik nu ben.

Op deze website vertel ik je meer over de projecten waar ik op het moment mee bezig ben en hoop ik ook jou te inspireren als natuurliefhebber en/of fotograaf zijnde. Ik ben graag in contact met andere natuurliefhebbers en fotografen, dus laat het ook zeker niet om een berichtje te sturen via mijn soacial media of het contactformulier op deze website. 

Martijn Nugteren

Nature details

Het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Een prachtig paars heideveld in september, de oneindige naaldbossen van de Kroondomeinen en de indrukwekkende bronst van de edelherten. Ieder moment van de dag, onder verschillende weersomstandigheden en in ieder jaargetijden, is de Veluwe bijzonder en het beleven waard. De burlende edelherten, de paarse heidevelden en de oneindige naaldbossen.

 Maar er is meer… Wie met veel aandacht een wandeling door de Veluwe maakt ziet een kleine, maar heel fascinerende wereld. Een wereld waar we te vaak langslopen, doordat we aandacht hebben voor het grotere geheel. Een paddenstoel die zich op een eerste natte herfstdag een weg door de grond naar boven wurmt, een roodborst die profiteert van de omwoeling van een wild zwijn, een heikikker die blauw kleurt tijdens de paartijd en een laatste herfstblad die nog aan de boom hangt tijdens een winterse storm. Het zijn de details van de natuur die de moeite waard zijn om te waarnemen.

 

De details die de Veluwe tot zo’n prachtig geheel maken!

Ik vind het belangrijk om aandacht te hebben voor die details van de Veluwe. Het zijn namelijk de details die het landschap tot zo’n mooi geheel maken. De details zijn er altijd en veranderen constant mee met de verschillende jaargetijde van ons land. Dus ‘de natuur is saai?’ of ‘dat natuurgebied ben ik al geweest, dus hoef ik niet meer te bezoeken’, absoluut niet! De natuur verandert constant en is ieder moment en ieder seizoen het beleven waard. Tijdens het ontwaken van de natuur in de lente, het overleven in de droogte tijdens de zomer, tijdens de stormen in de herfst en de ijskoude vorstnachten in de winter. Ieder seizoen heeft zo zijn charme en verrast je iedere keer. Ga eens zitten bij een stukje natuur en neem de tijd om te waarnemen wat er allemaal te zien is. Je zult zien dat er op een vierkante meter enorm veel te ontdekken valt en dat er steeds meer zichtbaar wordt.

Galleries

Living details

Perish in beauty

Drifting sand

Flowing details

Tree barks

Dry rain puddles

Veluwse verkennigen

In het boek ‘Veluwse verkenningen’ nemen schrijver-publicist Wim Huijser en ik de mensen mee op twintig verkenningstochten over de Veluwe, met zowel individuen als vertegenwoordigers van organisaties die nauw bij de regio betrokken zijn. Van overheden, terreinbeheerders en deskundigen tot initiatiefrijke burgers en zij die door hun bijzondere leefomgeving geïnspireerd raken. Vanuit Wageningen waaiert hij uit over de Veluwe. Via het Luntersche Buurtbosch in noordelijke richting naar het Speulderbos en de Noorderheide bij Vierhouten. Hij maakt een tocht langs de Veluwse Bandijk, het sprengengebied en de Veluwezoom. Met verhalenverteller Louis Fraanje bezoekt hij ‘de navel’ van de Veluwe, met schrijverjournalist Kester Freriks ervaart hij de stilte van Radio Kootwijk, met boswachter Lennard Jasper neemt hij de schade op die de droge zomers hebben aangebracht en met landschapsfilosoof Eric Brinckmann onderzoekt hij het Heelsumse Beekdal. Verkennend en filosoferend bezochten Wim en ik de boeiende uithoeken van de Veluwe, op zoek naar de ziel van het landschap.

Contact

Dank je wel voor het bezoeken van de website! Wil je meer over mij weten, ben je geïnteresseerd in een workshop of heb je interesse in een unieke Eye-catcher aan jouw muur? Neem dan vrijblijvend contact met mij op door gebruik te maken van het contactformulier of mijn telefoonnummer!

 

Martijn Nugteren

error: Content is protected !!